Zorgen OM over deepfakes: 'Risico op oplichting en afpersing'

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over zogeheten deepfakes. Dat zijn filmpjes die met behulp van slimme algoritmes zijn gemanipuleerd. Je kunt iemands hoofd vervangen door dat van iemand anders, of iemand hele andere dingen laten zeggen.

"We moeten beseffen dat als we iets zien, we dat niet meer kunnen geloven", zegt officier van justitie Lodewijk van Zwieten. "Straks kun je makkelijk iets in beeld brengen terwijl het niet echt is gebeurd."

Het wordt steeds makkelijker om deepfake-filmpjes te maken. Afgelopen week ging in China een app viral waarmee iedereen zijn hoofd in een filmscène naar keuze kan plaatsen. Die app is in Nederland niet te downloaden; voor activeren is een Chinees telefoonnummer nodig.

"Dit soort apps is leuk, maar als je dat soort filmpjes gebruikt om mensen een hak te zetten, ga je een grens over", zegt Van Zwieten. De officier van justitie vreest dat dat realiteit wordt als het steeds makkelijker wordt om zelf nepfilmpjes te maken.

Vaak is daarvoor - anders dan bij de Chinese app - nog wel enige expertise vereist, maar de kans is groot dat dat niet zo blijft. "Als we allemaal een app op onze telefoon hebben waarmee dit kan, wordt het makkelijk om een filmpje te maken waarop je iemand anders iets strafbaars laat doen." En dat kan strafbaar zijn, bijvoorbeeld als smaad of laster.

Bron: NOS


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF