De aanpak van Cryptocrime

Bitcoins en andere cryptovaluta zijn in korte tijd een favoriet betaalmiddel geworden van Nederlandse criminelen. Ons land behoort tot de koplopers, zowel wat betreft het misbruik van crypto’s, als bij de opsporing en vervolging daarvan. Het Openbaar Ministerie probeert op verschillende manieren het gebruik van deze geldstroom voor criminelen moeilijker te maken. Reinier Bredenoord, beleidsadviseur cryptovaluta bij het Functioneel Parket, en Maarten van der Vlugt, darkwebofficier op het Landelijk Parket, vertellen wat de uitdagingen zijn van crypto-onderzoek.

Het dark web, waar de delicten plaatsvinden waar het team van officier Van der Vlugt onderzoek naar doet, is een deel van het internet dat met een gewone browser niet toegankelijk is. “In het kort gezegd, zorgt het dark web ervoor dat wij niet kunnen zien wie een website aanbiedt en wie deze site bezoekt”, vertelt Van der Vlugt. “Er zijn marktplaatsen waar mensen drugs bestellen, waar verkopers en klanten elkaar recenseren en punten geven. Alles op het dark web wordt met cryptovaluta afgerekend.”

Relatief veel darkwebdealers opereren vanuit Nederland. Van der Vlugt: “We zijn wereldwijd een grote speler in de online verkoop van drugs. Alle voorwaarden voor een goede handel zijn aanwezig: we hebben wiet in overvloed en harddrugs die via de havens binnenkomt, en we hebben een geweldige infrastructuur.” Dat criminelen steeds meer online verkopen begrijpt Van der Vlugt wel. “Online haal je veel grotere marges dan in de traditionele verkoop, want je verkoopt direct aan de klant.” Maar online drugshandel biedt ook voor de kopers veel voordelen, zegt beleidsadviseur Reinier Bredenoord: “Als je op het Rembrandtplein cocaïne koopt weet je van tevoren niet welke kwaliteit je krijgt. Bovendien geef je je privacy voor een deel op als mensen zien wie je bent.”

Lees verder:


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF