Artikel: Wet computercriminaliteit III

Op 1 maart 2019 treedt de Wet Computercriminaliteit III in werking. De wet begon in 2011 als het conceptwetsvoorstel Versterking Bestrijding Computercriminaliteit, en werd in 2013 het wetsvoorstel Wet Computercriminaliteit III. Deze is na enige zowel geruststellende als zorgwekkende wijzigingen in 2016 naar de Eerste Kamer gestuurd. De nieuwe wet kan, zoals de naam ook al zegt, worden gezien als een aanvulling op de Wet Computercriminaliteit uit 1993 en de Wet Computercriminaliteit II uit 2006.

In die eerdere wetten werd een aantal specifieke cybercrime-feiten strafbaar gesteld, zoals computervredebreuk, het verspreiden van malware en het doen van DDoS aanvallen. Ook werden verschillende digitale opsporingsbevoegdheden ingevoerd die nu haast niet meer uit de opsporingspraktijk weg te denken zijn, zoals de doorzoeking ter onderzoek in geautomatiseerde werken en het opnemen en aftappen van computergegevens.

Lees verder:Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF