Officier van Justitie: een "gestroomlijnd geheel"

Een phishingmail versturen, daarna bellen met een betrouwbaar klinkende stem, codes ontfutselen, geld overmaken, een auto kopen en die snel weer doorverkopen. ,,De verdachten hebben er een vrij gestroomlijnd geheel van weten te maken. Maar we hebben het hier over witwassen, oplichting en een criminele organisatie.”

Dat zei dinsdag de officier van justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Zwolle in een zaak tegen vijf verdachten van 30 tot 40 jaar en afkomstig uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Bergen op Zoom en Amsterdam. Onder de verdachten twee vrouwen. Hij eiste straffen van 80 uur ws tot 4 jaar GS. De zaak tegen een zesde verdachte werd aangehoudenvanwege medische omstandigheden.

Werkwijze

De werkwijze van de verdachten was steeds dezelfde. Eerst werd een phishingmail verstuurd, zogenaamd afkomstig van een bank, en daarin werd een veiligheidsprobleem gemeld. Trapte de geadresseerde erin, dan werd die daarna gebeld door een van de twee vrouwen die zich voordeed als medewerkster van de bank en volgens een vast script werkte.

Waren de codes eenmaal bekend, dan werd pijlsnel geld afgeschreven. En bij deze groep verdachten werd er dan meestal snel een auto van gekocht, van te voren uitgezocht bij een bedrijf dat bij dezelfde bank een rekening had. Een van de verdachten of een katvanger stond klaar om die auto meteen op te halen, en die auto werd vervolgens snel weer doorverkocht. ,,De rekeninghouders raken hun geld kwijt. De schade wordt meestal gecompenseerd door de bank, maar het gevoel dat je bent belazerd blijft hangen”, zo zei de officier.

Tientallen aangiften, schade ruim een miljoen

De eerste aangiften die met deze groep in verband wordt gebracht, dateren van 2015. In het onderzoek kwam de politie uiteindelijk tientallen aangiften tegen. Uiteindelijk heeft een bank een schadeclaim van ruim een miljoen ingediend.

Datum uitspraak nog niet bekend.

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF