OM eist gevangenis- en taakstraf voor inbreken op socialmedia-accounts Lil' Kleine

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee verdachten van 21 en 22 jaar gevangenis- en taakstraffen geëist voor het inbreken op socialmedia-accounts van rapper Lil' Kleine en tientallen andere personen. Via phishingmails wisten ze de inloggegevens van accounts van Lil' Kleine alsook andere slachtoffers te verkrijgen.

Lil' Kleine was geen specifiek doelwit van de verdachten. Zij struinden Instagram af met een geautomatiseerd systeem, een zogeheten 'scraper'. Zo werden accounts met veel volgers geselecteerd.

Accounthouders kregen een phishingmail. Als zij daarin trapten, konden V. en B. hun inloggegevens bemachtigen en de accounts 'kapen'. Ook de accounts van Lil' Kleine waren via de 'scraper' boven komen drijven.

De twee gingen ook aan de haal met accounts van onder anderen (buitenlandse) sporters en fotomodellen, onder wie de Nederlandse tv-persoonlijkheid Zimra Geurts. Op de computer van Sebastiaan B. stuitte de politie op een reeks privéfoto's van haar.

De twee verdachten kwamen destijds bij de politie in beeld door een rapport van Facebook, eigenaar van Instagram.


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF