Taakstraffen voor cybercrime

De Rechtbank Den Haag heeft op 20 december uitspraak gedaan in drie zaken die op een thema-zitting Cybercrime stonden op 6 december 2018.

Poging afdreiging

Een man is veroordeeld voor een poging afdreiging nadat een BDSM-spel op Second Life tussen hem en het latere slachtoffer was beëindigd. De verdachte dreigde de seksuele fetisj van het slachtoffer bekend te maken aan diens familie, vrienden en collega’s. Bij de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachteniet meer het BDSM-spel tot doel had, maar alleen het verkrijgen van geld. De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uren, waarvan 60 uren voorwaardelijk.

Identiteitsfraude

Een jonge vrouw is veroordeeld voor identiteitsfraude. Zij heeft de foto van het slachtoffer misbruikt door die zonder toestemming op social media accounts te gebruiken. Zij gebruikte die accounts om mannen te lokken voor pay-dates (afspraakjes voor seks tegen betaling). De verdachte is veroordeeld tot een taakstrafvan 160 uren, waarvan 80 uren voorwaardelijk. Ook moet zij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.  De rechtbank spreekt haar vrij van afdreiging.

Computervredebreuk

Twee mannen zijn veroordeeld voor het gebruik van gegevens die waren buitgemaakt bij een inbraak op de computerserver van een bedrijf. Eén van hen is ook veroordeeld voor computervredebreuk op die server . Beiden hadden een werkrelatie met het bedrijf en hebben gezamenlijk de gegevens aangeleverd bij het Gerechtshof in een arbeidsrechtelijk geschil tussen het bedrijf en één van hen. De verdachten zijn veroordeeld tot taakstraffen van 40 uur en 120 uren.

Uitspraken

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF