Regulering van Initial Coin Offerings: Een raamwerk voor regulering door de kwalificatie van tokens als effect

Blockchaintechnologie gaat de concurrentie aan met traditionele financieringsvormen. Met minder dan honderd regels code kan iedereen een eigen token creëren en aan het publiek aanbieden in ruil voor financiering. Dit proces staat bekend als initial coin offering (ICO). Inmiddels telt de cryptomarkt ruim 1500 verschillende soorten cryptocurrency en heeft deze markt een waarde $450 miljard.

Aan ICO’s zijn grote financiële risico’s verbonden door informatiescheefheid en de afwezigheid van waarborgen voor marktintegriteit. De handel is daardoor gevoelig voor misleiding en manipulatie. Ondanks de risico’s is er een grote hype op de ICO-markt. Financiële toezichthouders hebben officiële waarschuwingen uitgebracht – hoewel ICO’s vooralsnog buiten het toezicht vallen.

Het is de vraag of dat terecht is. In dit boek onderzoekt mr. Marlinde Nannings in hoeverre tokens kunnen kwalificeren als effect in de zin van MiFID II. Indien een token verhandelbaar is en de houder winst- en stemrecht toekent, is de aard van het instrument vergelijkbaar met die van een traditioneel aandeel. Een dergelijke token kan kwalificeert als effect en valt binnen de reikwijdte van de financiële toezichtregelgeving.

In dit boek beschrijft de auteur het proces van ICO’s en welke soorten coins en tokens er zijn. Daarnaast behandelt zij de vereisten voor de kwalificatie van effect in de zin van MiFID II en beschrijft zij welke tokens kunnen kwalificeren als effect in de zin van MiFID II. Tot slot legt de auteur uit in hoeverre de wetgever een dergelijke kwalificatie kan hebben bedoeld.


Praktische informatie

  • Auteur: Marlinde Nannings

  • Paperback, 140 blz.

  • Celsus juridische uitgeverij

  • 1e druk, 2018

  • EAN: 9789088632310

  • € 32,50

Klik hier om het boek te bestellen.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF