Wat het verleden ons kan leren over handhaving door de Autoriteit Persoonsgegevens

Over ruim een jaar wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. In de aanloop daar naar toe is voorzitter Aleid Wolfsen bezig met een publiekscampagne waarin gewezen wordt op de hoge boetebevoegdheden. 

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staan alle jaarverslagen gepubliceerd. Uit die jaarverslagen is af te leiden hoe vaak de AP een onderzoek heeft ingesteld, een last onder dwangsom heeft opgelegd en hoe vaak partijen daar tegen op zijn gekomen. 

Opvallend is dat de AP initieel relatief veel tijd heeft gestoken in het controleren van de naleving van de algemene meldplicht (niet te verwarren met de meldplicht datalekken!) en dan met name bij overheden.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF