Gevangenisstraf voor internationale drugshandel via dark web

Twee 23-jarige mannen uit Houten en Muiden hebben zich schuldig gemaakt aan grootschalige internationale drugshandel. In een periode van 8 maanden verhandelden zij via het dark web tientallen kilo’s harddrugs, met name MDMA. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de mannen tot 6 jaar gevangenisstraf. Een derde medeverdachte is vrijgesproken.

Pindakaaspotten

De 2 mannen verkochten de drugs via het dark web. Zij verstopten de drugs in pindakaaspotten en wenskaarten en verstuurden dit per post naar klanten over de hele wereld. Ze hebben er alles aan gedaan om hun handel op geraffineerde wijze uit te voeren. Er is sprake van een structureel samenwerkingsverband, zo oordeelt de rechtbank. De man uit Muiden heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen.

Strafmaat

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. Ook neemt de rechtbank mee dat het gaat om 2 jonge verdachten met een blanco strafblad. De rechtbank wijkt daarom enigszins af van de eis van de officier van justitie.

Vrijspraak medeverdachte

Een 19-jarige verdachte uit Nijmegen is vrijgesproken. Hij zou de 2 hoofdverdachten hebben geholpen bij de drugshandel. De rechtbank oordeelt dat er weliswaar aanwijzingen zijn dat hij betrokken was, maar dat er geen concreet bewijs is dat die aanwijzingen ondersteunt.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF