Advertentienetwerken zijn nog niet in staat gebleken malvertising het hoofd te bieden

Het verspreiden van malware via advertenties op grote websites is een probleem. De advertentienetwerken zijn nog niet in staat gebleken dit probleem het hoofd te bieden. Het brede bereik van advertentienetwerken zorgt, samen met het grote aantal systemen waarop de laatste updates ontbreken, voor een groot aanvalsoppervlak.

Beheerders van deze websites en de advertentienetwerken zelf hebben geen volledige controle over de advertenties. Dit zorgt ervoor dat malware zich kan verspreiden. Het volledig blokkeren van advertenties in de browser raakt aan het verdienmodel van website-eigenaren. Om gebruikers te beschermen tegen malvertising zonder alle advertenties te blokkeren zijn fundamentele wijzigingen nodig in de manier waarop deze netwerken werken.

Trend

Advertentienetwerken worden gebruikt om malware te verspreiden.

Manifestatie

Het afgelopen jaar is een aantal malvertisingcampagnes uitgevoerd, waarbij veelbezochte Nederlandse website gebruikt werden om malware te verspreiden. Het aanvalsoppervlak is zeer groot: advertentienetwerken hebben een breed bereik en systemen zijn niet voorzien van de laatste updates.

Werkwijze

De werkwijze is gericht op het op grote schaal besmetten van gebruikers.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheden zoals het achterlopen met updates zorgen ervoor dat gebruikers getroffen worden.

Weerbaarheid

Wegnemen van malvertising vereist fundamentele wijzigingen in de manier waarop advertentienetwerken werken. Het up-to-date houden van systemen is een manier om malvertising tegen te gaan.

De ontwikkelingen op het gebied van malvertising voedt de discussie over het gebruik van adblockers. Het massaal inzetten van adblockers raakt echter aan het verdienmodel van websites.

Bron: CSBN

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }