Ransomware is gemeengoed en is nog geavanceerder geworden

Het gebruik van ransomware door criminelen is het afgelopen jaar gemeengoed geworden. Besmettingen zijn aan de orde van de dag en raken de gehele samenleving. Waar in het verleden dezelfde prijs betaald moest worden per besmetting, wordt nu de hoogte van het losgeld gebaseerd op de financiële draagkracht van het slachtoffer. Bovendien is de malware zelf verfijnder: naast bestanden op de lokale schijf worden tegenwoordig ook databases, back-ups en bestanden op netwerkschijven versleuteld.

Trend

Ransomware is uitgegroeid tot hét middel bij uitstek voor beroepscriminelen om geld te verdienen. Het aantal ransomware-infecties is aanzienlijk gestegen, zo blijkt uit interviews met de verschillende sectoren. 

Manifestatie

Ransomware is geavanceerder geworden: Naast alledaagse apparaten, zoals een smarhone of smart-tv, worden ook netwerkschijven en back-ups of servers aangevallen. Daarnaast komt 68% van de gevallen van onbekende ransomware. 

Bron: CSBN

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }