Dijkhoff luidt noodklok over toenemende cyberdreigingen

Nederland heeft te maken met "toenemende en reële cyberdreigingen", zowel van staten als criminelen. Op economisch en politiek vlak vormen die "een grote bedreiging voor Nederland", waarschuwt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid & Justitie).

Middelen om cyberaanvallen of -spionage uit te voeren worden steeds breder verspreid, ook onder technisch minder vaardige criminelen en "scriptkiddies", een denigrerende term voor hackende tieners.

"Cybercrime is daarmee zowel kwantitatief als kwalitatief een groeiend probleem voor de Nederlandse samenleving", schrijft Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer over het nieuwste Cybersecuritybeeld Nederland, dat jaarlijks wordt opgesteld door het Nationaal Cyber Security Centrum.

De brief van Dijkhoff stond maandag kortstondig online, maar is inmiddels weeringetrokken. NU.nl zag de conceptversie in. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt enkel nog aan de opmaak gewerkt en krijgt de Kamer dinsdag de definitieve versie.

Lees verder:


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }