EU-uitvoer spionagetechnologie aan banden

De Europese Commissie wil exportvergunningen verplicht stellen voor bedrijven die technologieën verkopen waarmee mobiele telefoons en computers kunnen worden gehackt en internetgebruikers bespioneerd. Het gaat zowel om hard- als software.

Dat blijkt woensdag uit een voorstel van EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel). Zij wil de bestaande exportcontrole op strategische goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, uitbreiden met technologische producten ,,die kunnen worden gebruikt voor ernstige schending van de mensenrechten, terroristische daden en wapens voor massavernietiging."

EU-parlementariër Marietje Schaake (D66) is blij met de voorgestelde wetsaanpassing. ,,Europese producten moeten niet kunnen worden gebruikt tegen de EU voor cyberaanvallen, bedrijfsspionage, of om mensenrechten te schenden in het buitenland.”

Bron: Europa Nu

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }