Tot 15 maanden geëist voor illegale “bitcoinmining”

De Rotterdamse in cyberzaken gespecialiseerde officier van justitie heeft woensdag straffen tot 15 maanden geëist tegen twee Rotterdamse broers die met gestolen stroom bitcoins delfden. Bitcoins zijn een digitaal betaalmiddel dat wordt gedolven, gemined, door de rekenkracht van computers. De bitcoinmachines werden gevonden naast een hennepkwekerij, in een pand van een van de twee. Voorzover bekend is er in Nederland – en Europa – nog niet eerder een zaak voor de strafrechter geweest waarin bitcoinmachines draaiden op gestolen stroom.

Witwassen

Zowel de hennepkwekerij als de bitcoinmachines draaiden op die gestolen stroom. Formeel worden de broers dan ook verdacht van witwassen. De eigenaar van het pand wordt daarnaast vervolgd voor de hennepkwekerij die volgens het OM tenminste twee oogsten heeft opgeleverd. De hoogste eis(15 maanden) was voor hem. Tegen zijn broer die alleen wordt verdacht van witwassen, is 5 maanden cel geëist. Bovendien heeft de officier een ontnemingsvordering van bijna 250.000 euro ingediend.

Bitcoinmachines

Twee van de inbeslaggenomen bitcoinmachines kostten destijds ongeveer 15.000 euro. De officier vermoedt dat ze een jaar of 3 gedraaid hebben. Dat zou dan bitcoins ter waarde van bijna 2 ton hebben opgeleverd. De kwekerij zou rond de 75.000 euro opgeleverd hebben.

Nietlucratief

Overigens zouden de computers van particulieren nu niet meer krachtig genoeg zijn om bitcoins te genereren. De officier waarschuwde in de rechtszaal ook voor het privégebruik van dergelijke machines. Het kost zoveel stroom, dat in Nederland de investering meer is dan de opbrengst aan bitcoins. Aangezien de computers waar het in deze zaak om ging niets anders kunnen dan rekenen om bitcoins te verkrijgen, zijn ze al snel waardeloos.

Bitcoins zijn een digitaal betaalmiddel. In Nederland kunnen ze gebruikt worden maar in sommige andere landen zijn ze verboden als betaalmiddel omdat ze vaak voor de handel in illegale goederen worden gebruikt.

Bron: OM

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }