Veroordeling wegens het beledigen van agenten via social media en het bedreigen van een van hen

Rechtbank Midden-Nederland 20 juli 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:4083

Een 23-jarige man uit Lelystad wordt veroordeeld voor het beledigen van agenten via social media en het bedreigen van een van hen. De man heeft zich ook schuldig gemaakt aan heling van politiejassen en huisvredebreuk. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met verschillende bijzondere voorwaarden, waaronder een klinische opname.

De man maakte voor de beledigingen en de bedreiging onder andere gebruik van een Instagram- en Facebookaccount. Ook plaatste hij foto’s waarop hij politiejassen droeg. De rechtbank heeft als voorwaarden opgelegd dat hij zijn social media-accounts verwijdert en de politiejassen teruggeeft. Daarnaast legt de rechtbank een locatie- en contactverbod op zodat hij uit de buurt van de bedreigde agent blijft.

Uit de rapporten van de psychiater blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank oordeelt dat de man klinisch opgenomen moet worden voor maximaal 12 maanden. Als het nodig is zal aansluitend een ambulante behandeling volgen.

De rechtbank legt geen ISD-maatregel op zoals de officier van justitie heeft geëist omdat niet wordt voldaan aan de eisen die de wet stelt aan het opleggen van ISD.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }