Cybercrime slag toegebracht: Politie vindt decryptiesleutel 5800 ransomware-slachtoffers

Op dinsdag 23 augustus aan het online portal ‘No more ransome’, een initiatief van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab, een nieuwe tool toegevoegd voor computers die besmet zijn met het Wildfire-virus. De server die dit virus verspreidde is door politie en OM offline gehaald. 

Het Team High Tech Crime van de politie trof op de server bijna 5800 sleutels aan van voornamelijk Nederlandse en Belgische slachtoffers. In totaal betaalden 236 slachtoffers voor een bedrag van bijna 70.000 euro aan de criminelen voor een wachtwoord om de computer weer te ontgrendelen.

Door het offline halen van de server is de verbinding tussen de geïnfecteerde computers en de criminelen verbroken. In plaats daar van krijgen de slachtoffers nu automatisch een bericht dat op de No more ransome-site een tool voor ze klaar staat. Kaspersky en Intel hebben met behulp van aangetroffen sleutels namelijk een nieuwe tool ontwikkeld waarmee de slachtoffers van deze ransomeware hun computers weer kunnen ontgrendelen.

Bron: Politie 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }