Artikel: Predictive policing | politiewerk aan de hand van voorspellingen

George Orwell waarschuwt in zijn boek 1984 voor een overheid die haar onderdanen monitort en alles in de gaten houdt. In de film Minority Report is de ‘pre-crime squad’ in staat om moorden te voorspellen en daders preventief op te pakken. De Nederlandse politie heeft dankzij de omvorming tot Nationale Politie toegang tot alle landelijke, regionale en lokale databronnen met betrekking tot criminaliteit en is daarmee een ‘informatieorganisatie’ geworden. Door verbeterde analysetechnieken, visualisatietools en computerkracht kan zij deze ‘Big Data’ inzetten om criminaliteit te voorspellen en op basis daarvan op te treden. Moeten we nu vrezen voor onze toekomst? Pakt de politie voortaan burgers preventief op? Worden systemen leidend? Het antwoord op al deze vragen is nee. Maar welke kant gaat het dan wel op?

Lees verder:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }