OM: versleutelde diensten als WhatsApp steeds groter probleem

Het Openbaar Ministerie heeft steeds meer last van versleuteling, waardoor berichten van verdachten niet of nauwelijks kunnen worden ontcijferd. Dat zegt officier van justitie Martijn Egberts tegen de NOS. Ook de AIVD worstelt met versleutelde communicatie, laat een woordvoerder weten.

Het OM wil graag toch toegang tot versleutelde informatie. "Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen", zegt Egberts. Dat zou kunnen betekenen dat bedrijven als WhatsApp toegang zouden moeten geven tot versleutelde berichten van gebruikers. WhatsApp zegt dat dat op dit moment niet mogelijk is. 

Egberts trekt daarbij de vergelijking met de telefoontap. Hij wijst erop dat het aftappen van telefoonverkeer overal ter wereld al tientallen jaren mogelijk is. "Het is toch wel opmerkelijk dat er nu zo veel manieren zijn om te communiceren zonder dat de overheid toegang kan krijgen." Overigens staat Nederland bekend als een land dat relatief snel naar de telefoontap grijpt.

Lees verder:Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }