Hoe internationale criminaliteit bestrijden en privacy waarborgen

Europese gebruikers van Gmail, Hotmail en MSN zijn voorlopig veilig voor de lange arm van de Amerikaanse wet. Een Amerikaanse rechtbank besliste 14 juli 2016 dat de Amerikaanse justitie Microsoft niet kan dwingen emailgegevens te overleggen die in een Iers datacentrum zijn opgeslagen.

De beslissing zou zomaar een Pyrrusoverwinning kunnen zijn voor internationaal opererende internetproviders en -gebruikers, bezorgd om hun privacy. Niet alleen kan de Amerikaanse justitie nog in beroep gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, ook kan het Amerikaanse Congres steeds een andersluidende wet aannemen.

De kernvraag is hoe we een efficiënte bestrijding van de transnationale misdaad kunnen verzoenen met adequate gegevensbescherming en respect voor de soevereiniteit van andere landen.

Lees verder:

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF