Werkstraf geëist voor oplichting via internet

Diefstal van poststukken, identiteitsfraude en oplichting van webwinkels. Zo luidt de verdenking tegen een 26-jarige vrouw uit Nieuwegein die zich hiervoor vandaag voor de rechter moest verantwoorden. “De verdachte heeft financiële schade veroorzaakt en het vertrouwen van mensen geschaad”, aldus de officier van justitie, die voor dit alles een maximale werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf met voorwaarden eiste.

De verdachte bekende alle feiten: van elf mensen heeft ze identiteitsgegevens achterhaald door post uit brievenbussen te hengelen. Daarnaast heeft ze valse emailadressen aangemaakt die lijken op die gegevens. Vervolgens bestelde ze op hun naam bij diverse webwinkels, zoals kleding, schoenen, sieraden, inkt en zelfs een fiets. Ze deed dat in perioden waarin ze wist dat de mensen in kwestie op vakantie waren of ze hield de aflevering door middel van de track and trace code in de gaten. Ze belde dan aan bij de buren en zei dat er voor haar een pakketje was afgeleverd. Soms lukte het niet en waren de mensen toch thuis; vaak lukte het wel.

Drie van de benadeelde partijen hebben een vordering ingediend. Eén heeft schade geleden door incassokosten, een ander slachtoffer vroeg een bedrag voor immateriële schade omdat hij op een zwarte lijst was gezet. De derde vroeg een vergoeding voor immateriële en materiële schade. Hij heeft aangifte moeten doen, heeft moeten verzuimen, heeft moeten bellen om de verkeerde levering weer recht te zetten.

De vrouw gaf aan er nu veel spijt van te hebben en zich te realiseren dat ze mensen destijds in 2015 benadeeld heeft, maar ‘het ging toen niet goed’ met haar. Het gaat nu beter, vertelde een medewerker van Reclassering op de zitting. Mevrouw is afgekickt, woont nu zelfstandig en wordt begeleid door Reclassering en Altrecht.

Dat neemt niet weg dat ze een straf verdient voor de feiten die ze heeft gepleegd, vond de officier van justitie.  Ze is eerder veroordeeld voor vermogensdelicten en heeft al veel kansen gehad. Het gaat in deze zaak om een groot aantal benadeelden, ze heeft veel tijd gestoken in de voorbereiding en ze is bewust en berekenend te werk gegaan. Daarom vond de officier een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest op zijn plaats en daarbij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, met een proeftijd van twee jaar, 240 uur werkstraffen als voorwaarden behandeling en toezicht. Tenslotte moeten twee eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraffen van beide veertig uur nu worden gedaan en moeten de vorderingen van de benadeelde partijen worden toegewezen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }