Politie lanceert website voor ransomware-slachtoffers

De politie heeft samen met Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab een website gelanceerd die ransomware-slachtoffers moet helpen. Via de website krijgen slachtoffers advies over ransomware, vinden ze tips over hoe ze deze gijzelsoftware kunnen verwijderen en hoe ze kunnen voorkomen dat hun bestanden versleuteld raken. Ook kunnen ze gratis tools downloaden voor het ontsleutelen van bestanden.

De (Engelstalige) site Nomoreransom.org is een initiatief van de Nationale Politie, in samenwerking met Europol en de beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en Intel Security.

Op de site zijn ruim 160.000 decryptiesleutels beschikbaar gesteld waarmee slachtoffers van ransomware de versleuteling kunnen opheffen. Niet voor alle soorten ransomware biedt de site al uitkomst. Voor Coinvault, Bitcryptor en Shade zijn al oplossingen beschikbaar.

Ransomware is bezig aan een enorme opmars. Nederland loopt hier bijna is voorop en bezet de vierde plaats wereldwijd wat betreft besmettingen.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }