Europese Commissie investeert EUR 12 miljoen in digitale opsporing

Meer dan dertig Europese bedrijven, waaronder de Universiteit van Amsterdam, het NFI en TNO, gaan samen de komende vier jaar instrumenten ontwikkelen om sneller digitaal criminelen op te sporen. De Europese Commissie heeft hiervoor 12 miljoen euro uitgetrokken.

De te ontwikkelen ‘tools’ moeten snel betrouwbare informatie uit een enorme hoeveelheid data kunnen opsporen. Bijvoorbeeld het vinden en koppelen van biometrische kenmerken: als een verdachte op een groot aantal foto’s voorkomt, kan hij door zijn biometrische kenmerken - gezicht, kleding, postuur - worden herkend.

Een ander instrument waaraan het NFI wil gaan werken is het zogenoemde ‘weak signal detection’: kleine stukjes informatie die op zichzelf staand onbeduidend kunnen lijken, maar in groter verband essentieel kunnen blijken in de opsporing van verdachten. Bijvoorbeeld een codewoord dat criminelen gebruiken om activiteiten te verdoezelen.


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }