Veroordeling 41-jarige man uit Apeldoorn voor belaging en smaadschrift

Rechtbank Gelderland 26 juli 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:4163

Verdachte heeft zich gedurende zes maanden schuldig gemaakt aan belaging van slachtoffer, door wie verdachte als een goede vriend werd gezien. Verdachte heeft haar lastig gevallen door haar te bestoken met een zeer grote hoeveelheid sms-berichten en telefoonoproepen, met een veelal intimiderend, bedreigend en beledigend karakter. Daarnaast heeft hij ook berichten naar personen binnen de familie- en vriendenkring van aangeefster gestuurd en reed hij meerdere malen langs haar woning.

Verdachte heeft hiermee een inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster. De gedragingen van verdachte hebben niet alleen veel impact gehad op aangeefster zelf, maar ook op haar dochter. Uit de schriftelijke slachtofferverklaring blijkt dat de belaging een lange tijd hun leven heeft beheerst en gevoelens van angst en onrust heeft veroorzaakt.

Daarnaast heeft verdachte zich in diezelfde periode schuldig gemaakt aan smaadschrift. Verdachte heeft publiekelijk onder een valse naam op Facebook het verwijt gemaakt dat aangeefster geen goede moeder is en dat zij seksverslaafd is. Dit vormt een ongewenste inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster. Het slachtoffer kan immers door derden met het verwijt worden geconfronteerd, wat haar dwingt daarover jegens derden ongewild verantwoording af te leggen. Door het bericht te plaatsen op een internetpagina als Facebook, bestaat bovendien de kans dat, ondanks dat het bericht inmiddels van Facebook is verwijderd, het nog steeds en mogelijk nog lange tijd vindbaar is op het internet. De rechtbank rekent dit verdachte aan.

Verdachte wordt veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }