Mogelijk 3.700 gedupeerden door hack website gemeente Ede

Ongeveer 3700 Edenaren hebben bericht gekregen van het gemeentebestuur dat hun persoonlijke gegevens mogelijk in handen zijn van hackers. Dat is het gevolg van een inbraak op de gemeentelijke website.

Een hacker heeft onlangs ingebroken op de website van de gemeente Ede. Dat constateerde een veiligheidsspecialist van de gemeente op 8 juli, nadat hij een aantal tests uitvoerde bij de website www.ede.nl. Hierdoor zijn mogelijk de persoonlijke gegevens van 3.700 Edenaren in handen zijn van hackers gekomen.

Een gespecialiseerd onderzoeksbureau heeft de consequenties van de digitale inbraak onderzocht. Volgens de gemeente is daaruit gebleken dat de hacker geen gevoelige gegevens heeft gestolen of ingezien. Volgens het bureau zou de hack als doel hebben om zoekresultaten en google-data te beïnvloeden. Hierdoor kwamen gebruikers van ede.nl niet terecht op de website van de gemeente, maar op advertentiewebsites over afvallen en het lenen van geld.

Database

Om dit voor elkaar te krijgen heeft de hacker zich toegang verschaft tot de server van de gemeente en mogelijk tot een database. Deze database bevat gegevens van mensen die tussen 7 januari 2015 en 8 juli 2016 gebruik hebben gemaakt van het contactformulier op ede.nl. Volgens het onderzoeksbureau zijn er geen aanwijzingen dat die database is geraadpleegd of dat de inhoud ervan is meegenomen. 

Maatregelen

Het college van B en W heeft uit zorgvuldigheidsoverwegingen besloten de in het bestand opgenomen burgers woensdag persoonlijk te informeren over de digitale inbraak. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld en zijn technische maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. 

Meer informatie over de hack is te vinden op www.ede.nl/digitaleinbraak.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }