Lage pakkans computervredebreuk

Op basis van (administratieve) rechtshandhavingsgegevens werd in de periode 2005 tot en met 2014 bijna zestienduizend keer aangifte gedaan van computervredebreuk. In dezelfde periode nam het Openbaar Ministerie 786 aangiftes in behandeling. In 343 zaken van computervredebreuk (130 keer schuldig en 213 schikkingen) werd een misdrijf bestraft of geschikt. Dat blijkt uit een rapportage van het CBP over de risico’s van ICT-gebruik voor de economie.

De pakkans voor computervredebreuk lijkt klein; het aantal aangiftes is namelijk veel hoger dan het aantal bestrafte misdrijven. Naast de pakkans is ook de strafmaat van belang voor het afschrikken. De rechter kan voor computervredebreuk een celstraf opleggen tot vier jaar, afhankelijk van de vorm en ernst van het misdrijf, of een boete van maximaal 20.250 euro (de vierde categorie). Ook kan de rechtbank schadeloosstellingen opleggen. Voor de afgelopen vijf jaar hebben rechters in cybercriminaliteitszaken gemiddeld een boete of schadeloosstelling opgelegd van ruim zevenduizend euro en een celstraf van een jaar. 

Een boete van gemiddeld zevenduizend euro lijkt hoog, maar is laag in vergelijking met de winsten van sommige cybercriminelen. De opbrengst van ransomware ligt bijvoorbeeld tussen de 2.770 euro en 83.000 euro per dag.

Lees hier het volledige rapport:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF