Trends in Veiligheid: 81% van de Nederlanders ondersteunt de extra bevoegdheden om computers van verdachten terug te hacken

In de editie van Trends in Veiligheid 2016 staan de kansen en bedreigingen centraal voor de (zelfredzame) burger, voor slachtoffers en voor de professionele hulpverlener. Uit dit onderzoek, van TNS NIPO dat in opdracht van Capgemini is uitgevoerd, blijkt dat 75% van de Nederlanders is zich bewust van internetcriminaliteit. Dit is een stijging van zeven procent in vergelijking met vorig jaar. 

Op het punt van privacy blijkt dit bewustzijn echter nog laag. Bij het installeren van een nieuwe app kijkt slechts 31% van de Nederlanders of de app toegang vraagt tot prive╠ügegevens. De keuze om een app wel of niet te gebruiken, wordt vooral ingegeven door de kosten.  

Op dit moment hebben internetrechercheurs beperkte juridische mogelijkheden om zelf digitaal bewijs te verzamelen en verdachten op te sporen. Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is nog omstreden maar biedt de politie meer mogelijkheden om binnen te dringen in computers van verdachten. Hiermee komt de overheid tegemoet aan een wens van de meeste Nederlanders; 89% van de Nederlanders vindt dat de overheid actiever zou moeten optreden tegen cybercrime en 81% ondersteunt de extra bevoegdheden om computers van verdachten terug te hacken. 

Voor meer informatie:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF