Veroordeling tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor o.a. stalking

Rechtbank Gelderland 3 juni 2016,  ECLI:NL:RBGEL:2016:3367

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Doetinchem tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De rechtbank achtte bewezen dat de man zijn ex-vriendin in meerdere periodes veelvuldig had lastiggevallen. 

Nadat zij de relatie had beëindigd is hij begonnen haar lastig te vallen. Hij bezocht haar op haar werk, achtervolgde haar als ze naar haar werk ging of in haar auto reed, reed haar daarbij klem of verhinderde dat ze door kon rijden. Ook heeft hij haar een stomp gegeven in haar gezicht en een knietje in haar buik toen een ontmoeting op straat tussen beiden uit de hand liep.

Verdachte zette foto’s en seksfilmpjes op internet en maakte profielen en/of advertenties op sekssites waarin hij gegevens van haar en haar vriendin opnam. Verdachte stuurde vele berichtjes in de vorm van WhatsApp-berichten en e-mails naar het slachtoffer. De rechtbank acht het bijzonder verwerpelijk dat diverse van die WhatsApp-berichtjes zeer beledigende van aard waren. Daarnaast heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan bedreiging van het slachtoffer. Dat verdachte de bedreiging niet rechtstreeks tegen het slachtoffer heeft gezegd, doet niets af aan de ernst van de bedreiging. 

Door te handelen zoals verdachte heeft gedaan, heeft hij in ernstige mate inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. De gedragingen van verdachte hebben veel impact gehad op het slachtoffer, zo blijkt uit de slachtofferverklaring, en gevoelens van angst en onrust bij haar veroorzaakt. Met name heeft hij haar veel leed toegebracht door profielen en/of advertenties met foto’s, seksfilmpjes en gegevens van het slachtoffer op internet te zetten. Niet alleen schaamt zij zich omdat vele familieleden, vrienden en bekenden hiervan hebben kennisgenomen, ook zal zij daar (mogelijk) in de toekomst hinder van blijven ondervinden omdat haar naam is verbonden aan sekssites. 

Tot slot heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan het opzetten van een hennepkwekerij.

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }