Twee arrestaties in onderzoek naar phishing

In een onderzoek naar phishing heeft de politie op dinsdag 14 juni 2016 een 21-jarige man uit Rosmalen en een 19-jarige man uit Zaltbommel aangehouden. Er zouden tal van slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn. 

Het onderzoek kwam in 2015 aan het rollen nadat een bank melding maakte van mogelijke fraude als gevolg van phishing. 

Uitgebreid onderzoek

Een onderzoek door de financiële recherche leidde uiteindelijk naar de man uit Rosmalen. De man wordt verdacht van afpersing, oplichting, valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Zo zou hij identiteitsbewijzen van anderen hebben gebruikt om rekeningen te openen op naam van andere personen. Op die rekeningen zou vervolgens geld zijn bijgeschreven dat afkomstig was van de phishing. Deze personen worden in dit soort onderzoeken ook wel money mules genoemd. Door gebruik te maken van andere rekeningen probeert de crimineel de oorsprong van het geld te verdoezelen.

Telefoonabonnementen

De verdachte werd dinsdagochtend aangehouden in zijn woning in Rosmalen, waar de politie een doorzoeking heeft verricht. Een tweede verdachte hield de recherche aan in zijn woning in Zaltbommel. Net als zijn vermeende compagnon uit Rosmalen wordt hij ervan verdacht dat hij anderen onder druk zou hebben gezet, onder andere bij het afsluiten van mobiele telefoonabonnementen.

Omvang

Naar de exacte omvang van de fraude wordt nog onderzoek gedaan, maar de recherche gaat ervan uit dat in deze zaak meerdere slachtoffers voor tienduizenden euro’s gedupeerd zijn. Omdat ook banken financieel worden benadeeld wordt er binnen de publieke sector samengewerkt in de strijd tegen fraude. Dit gebeurt onder meer in deze zaak door de Electronic Crimes Task Force (ECTF), waar banken, politie en Openbaar Ministerie informatie uitwisselen.

Bron: Politie

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }