België digitaal kwetsbaarste land

België is het meest kwetsbaar voor cyberaanvallen van hackers op computerservers. Dat blijkt uit een rangschikking van het internetbeveiligingsbedrijf Rapid7, dat het hele internet scande op zoek naar servers met een "wijd open voordeur". Op basis daarvan stelde het een "hittekaart" op van het internet en België kwam daar als slechtste uit.

Rapid7 houdt zich bezig met het beveiligen van gegevens op internet. Het maakte de hittekaart en een "National Exposure Index", waarin landen gerangschikt werden van meer naar minder kwetsbaar voor cyberaanvallen. De rangschikking is uitgebracht door de krant The Guardian.

Rapid7 maakte de index met behulp van "Project Sonar". Dat is een tool die het bedrijf toelaat om elk IP-adres op het internet dat op het publiek gericht is, te scannen, en te bekijken welke diensten het aanbiedt, in een paar uur tijd.

Veel van die diensten worden aangeboden op een correcte manier. Zo is bijvoorbeeld een server met een open poort 80, de "deur" langs waar HTTP bladzijden gestuurd worden, wel geschikt, ook al zou de versleutelde HTTPS-versie veiliger zijn. Maar acht van de tien voornaamste diensten die aangeboden worden door servers op internet, zijn niet versleuteld, zoals POP3, een ouderwets email protocol, en FTP, een onveilige manier om bestanden over het net te versturen.

De volledige lijst

1.België
2.Tadzjikistan
3.Samoa
4.Australië
5.China
6.Hongkong
7.Dominicaanse Republiek
8.Afghanistan
9.Zuid-Afrika
10.Ethiopië
11.Kenia
12.Gabon
13.Frankrijk
14.Verenigde Staten
15.Mozambique
16.Japan
17.Qatar
18.Jemen
19.Rusland
20.Argentinië
21.Malediven
22.Azerbeidzjan
23.Verenigd Koninkrijk
24.Turkmenistan
25.Algerije
26.Zuid-Korea
27.Peru
28.Nigeria
29.Turkije
30.Hongarije
31.Maleisië
32.Congo
33.Taiwan
34.Tsjechië
35.Bahamas
36.Letland
37.Oekraïne
38.Slovenië
39.Oostenrijk
40.Kroatië
41.Denemarken
42.Luxemburg
43.Israël
44.Macedonië
45.Pakistan
46.Cyprus
47.Duitsland
48.Zwitserland
49.Singapore
50.Vietnam

Voor meer informatie:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }