Europol ontmantelt internationale skimmingbende

Europol heeft vandaag bekend gemaakt dat op 18 mei jl., in samenwerking met de Italiaanse en Franse autoriteiten, een internationale criminele organisatie is ontmanteld die zich op grote schaal bezig hield met ATM skimming (het skimmen van pinautomaten) en witwassen. 

De verdachten in deze zaak, met name van Franse en Italiaanse komaf, gebruikten geavanceerde skimmingapparatuur waarmee pinautomaten "aangetast" kunnen worden. Dit maakte het mogelijk om grote opnamen te doen buiten de EU. De schade veroorzaakt door deze bende wordt geschat op meer dan een half miljoen euro. 

De operatie heeft geresulteerd in doorzoekingen in verschillende huizen en het aanhouden van negen verdachten in Frankrijk. In zowel Frankrijk als Italië is apparatuur (o.a. camera's kaartlezers, magneetscanners, computers en telefoons), dat vermoedelijk door de verdachten werd gebruikt, in beslag genomen. Daarnaast zijn nog twee handpistolen, vijf voertuigen en duizenden plastic kaarten in beslag genomen.

De modus operandi bestond eruit dat pinautomaten - in verschillende delen van Frankrijk - werden "gehackt" waardoor data kon worden verzameld en waar vervolgens valse pinpassen mee werden gemaakt. De data werd opgeslagen op een server in de cloud waar de leden van de criminele organisatie toegang toe hadden. De valse passen werden vervolgens gebruikt om buiten de EU (Azië en de VS) grote bedragen op te nemen. 

Voor ATM skimming wordt zeer geavanceerde apparatuur gebruikt die het mogelijk maakt om bij het invoeren van een pinpas in een pinautomaat, gegevens (zoals de pincode) uit de magneetstrip te lezen, deze gegevens te kopiëren en op te slaan.  

Bron: Europol 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF