'Tijdperk van echte cyberoorlog is aangebroken'

De wereld is beland in een tijd van 'echte' cyberoorlog, waarschuwt cybersecurityexpert Mikko Hyppönen van beveiligingsbedrijf F-Secure. Eind december werd er voor het eerst een stroomstoring veroorzaakt door een hackaanval op een energiecentrale in Oekraïne. Later werd ook een vliegveld in Kiev aangevallen door hackers en werd ook een dam in de Verenigde Staten gehackt.

Uiteindelijk zaten er in Oekraïne zo’n 200.000 tot 300.000 mensen drie uur zonder stroom. "Het is niet het einde van de wereld", aldus Hyppönen in gesprek met NU.nl. "Maar dit was een gerichte aanval van Rusland tegen Oekraïne. Het was in het midden van de winter. Mensen hadden dood kunnen gaan als het langer had geduurd.”

Hiermee zijn cyberoorlogen werkelijkheid geworden,  zegt Hyppönen.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF