'Hoe sla je je data veilig op? Saven na Schrems'

Opslag van gegevens in de cloud kent risico’s zoals aanvallen met ransom ware of extortion hacks. Maar het plaatsen van de eigen gegevens op een eigen server kent ook nadelen zoals het tijdig updaten van software en niet te vergeten de kosten. De NOvA heeft nog geen richtlijnen voor cloudcomputing opgesteld. Wel zijn er richtlijnen van de raad van de Europese balies met aandachtspunten voor het contracteren met een cloudprovider. Met betrekking tot privacy geldt in Europa dat persoonsgegevens niet zomaar geëxporteerd mogen worden.

Na de onthullingen van Edward Snowden oordeelde het Hof in de zaak Schrems dat de Verenigde Staten geen veilige haven was voor Europese persoonsgegevens. De Safe Harbor beschikking van de EU Commissie 2000/520 werd naar aanleiding van deze uitspraak vervangen door een EU-VS-Privacyschild. Desondanks is het advies aan advocaten kies bij cloudcomputing voor een cloud in Nederland.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF