VS veroordeelt ontwikkelaars SpyEye-malware tot lange celstraffen

Twee hackers uit Rusland en Algerije, die met de SpyEye-malware ze honderdduizenden computers hebben besmet en zo miljoenen dollars achterovergedrukt, zijn door de rechtbank in Atlanta veroordeeld tot negen resp. vijftien jaar gevangenisstraf. 

De Rus Aleksandr Panin, alias Gribodemon, ontwikkelde het malwarepakket, terwijl de Algerijn Bendelladj ervoor zorgde dat computers ermee besmet werden. SpyEye bespioneerde onder meer de toetsenborden van computers. Zo kregen de criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen. Ook kraakten ze creditcards. Panin heeft SpyEye ook doorverkocht aan andere criminelen. De malware heeft in totaal ongeveer 50 miljoen computers besmet. De schade bedroeg volgens de Amerikaanse overheid bijna een miljard dollar.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF