Cybercrime gebeurt steeds vaker in huiselijke kring

De stekker uit het internet om cybercriminaliteit tegen te gaan. Zou dat een oplossing zijn? Lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties Janine Janssen van het Expertisecentrum Veiligheid probeert deze vraag te beantwoorden in haar lunchlezing ‘De stekker eruit’.

In 2015 had 97 procent van de Nederlanders toegang tot internet. 8,5 procent daarvan is wel eens slachtoffer geweest van hacking(4,3 procent), stalking(1,5 procent) of oplichting(3,5 procent) via digitale kanalen. Ter vergelijking: in Nederland wordt jaarlijks 4,8 procent van de inwoners slachtoffer van fietsendiefstal. Cybercrime is inmiddels een veelvoorkomende vorm van criminaliteit.

Volgens Janssen zijn het veelal bekenden van het slachtoffer als het gaat om digitale stalking, bedreiging of chantage. Ruim 72 procent kende de dader al. ‘Het is eigenlijk net als bij huiselijk geweld. Vrouwen hoeven niet bang te zijn voor rovers in de bosjes. Het geweld gebeurt meestal dichtbij huis.’

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF