'Grote Nederlandse websites verspreidden malware'

Meerdere grote Nederlandse websites, waaronder NU.nl, RTL Nieuws, Marktplaats en Buienradar, hebben malafide software verspreid. Dat ontdektebeveiligingsbedrijf Fox-IT. Het is niet bekend om wat voor malware het gaat, maar de aanvallers richtten zich op Windows.

De websites verspreidden de malafide software niet bewust; een kwaadwillende kocht advertentieruimte in bij een reclamebedrijf en voorzag die vervolgens van malafide software. Het is onduidelijk om welk reclamebedrijf het gaat; Fox-IT wil dat niet zeggen.

Hoeveel gebruikers malware te zien hebben gekregen, is onbekend. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman laat weten dat het gisteravond is ontdekt en dat de betreffende banners gelijk zijn uitgezet.

Marktplaats zegt gisteravond om 21.55 uur voor het eerst een melding te hebben gehad. "We hebben toen direct actie ondernomen en de malware geblokkeerd", zegt woordvoerder Marc Immink. Hij kon nog niet zeggen wat de impact is. "Die wordt nog onderzocht."
288 websites verspreidden malware, waaronder:

- nu.nl
- marktplaats.nl
- sbs6.nl
- rtlnieuws.nl
- rtlz.nl
- startpagina.nl
- buienradar.nl
- kieskeurig.nl
- veronicamagazine.nl
- iculture.nl
- panorama.nl

 

Lees verder:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF