Is het retweeten van een strafbare tweet strafbaar?

Rechtbank Den Haag 10 december 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:14365 (Context-zaak)

In deze zaak zijn in totaal negen verdachten gedagvaard. Ze worden onder meer vervolgd voor het verspreiden van opruiende geschriften of afbeeldingen (strafbaar gesteld in artikel 132 Sr), namelijk door het retweeten van tweets met een jihadistisch en opruiend karakter. 

De rechtbank onderschrijft dat op Twitter het uitgangspunt geldt: retweet is not endorsement. Dat brengt mee dat het retweeten van een bericht dat op zich als opruiend wordt beoordeeld in beginsel niet strafbaar is ingevolge artikel 131 Sr. Wel valt deze gedraging onder de reikwijdte van artikel 132 Sr. Dat is anders indien uit het commentaar van verdachte bij de retweet blijkt dat hij de inhoud onderschrijft, of wanneer het geretweete bericht past binnen een reeks van berichten van verdachte van dezelfde aard en/of strekking, binnen een bepaalde periode. Hetzelfde geldt ook voor het delen van een hyperlink.

Lees hier de volledige uitspraak.
 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF