Marechaussee komt fraudeurs op het spoor

In een lopend onderzoek naar ID-fraude heeft de Koninklijke Marechaussee dinsdag twee mannen (45 en 50 jaar) uit Den Haag aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van het op grote schaal vervaardigen van valse Nederlandse reis- en identiteitsdocumenten. In het onderzoek zijn meerdere panden doorzocht en gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn grote sommen contant geld aangetroffen.

Het Landelijk Parket (Openbaar Ministerie) verdenkt de mannen onder andere van het vervalsen van Nederlandse reisdocumenten en identiteitsbewijzen (artikel 231 van hetWetboek van Strafrecht). Met de documenten zijn meerdere strafbare feiten gepleegd. De Nederlandse documenten werden in beslag genomen in Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en België. Het vermoeden bestaat dat met de ID-bewijzen diverse vormen van migratiecriminaliteit zijn gepleegd zoals mensensmokkel.

Onderzoek

De zaak is aan het licht gekomen nadat de Koninklijke Marechaussee in de periode tussen 2010 en 2013 Nederlandse identiteitskaarten aantrof die veelal op dezelfde manier waren vervalst. Hierop hebben documentendeskundigen een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de wijze van vervalsing. De Forensische Opsporing heeft vervolgens gezocht naar bruikbare sporen. Die sporen hebben recent geleid tot de identificatie van de 50-jarige hoofdverdachte.

Aanhoudingen

Uit onderzoek bleek verder dat een theehuis in Den Haag werd gebruikt als ontmoetingsplaats voor het ontplooien van de criminele activiteiten. Zowel in het theehuis als in twee woningen zijn afgelopen dinsdag doorzoekingen gedaan. De verdachten zijn aangehouden.

Voorgeleid

De rechter-commissaris in Zwolle heeft vandaag het voorarrestvan de 50-jarige man uit Den Haag met 14 dagen verlengd. De 45-jarige medeverdachte is niet voorgeleid.

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF