FBI versus Apple: een achterdeurtje met grote consequenties

Het kan velen niet zijn ontgaan dat Apple momenteel in een verwoede strijd is verwikkeld met de FBI over het ontsleutelen van de iPhone van één van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. De FBI is naar de rechter gestapt om Apple te dwingen software te ontwikkelen waarmee de FBI zich toegang kan verschaffen tot de versleutelde data op de iPhone van de schutter. De vraag is nu: is Apple juridisch verplicht om dergelijke software te ontwikkelen?

Het definitieve antwoord op deze vraag van een Amerikaanse rechter zal nog wel even op zich laten wachten, maar dat maakt deze zaak niet minder urgent of uniek. Het gaat hier niet om een reguliere vordering tot verstrekking van gegevens waarover Apple zou beschikken, maar om een vordering die Apple ertoe zou dwingen software te ontwikkelen die de beveiliging van de iPhone ondermijnt. De vraag is dus of er naar Amerikaans recht een dergelijke medewerkingsplicht bestaat voor software- en hardware-leveranciers die hen ertoe kan dwingen de beveiliging van hun producten te ondermijnen.


Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF