Maximale werkstraf voor oplichting via Marktplaats

Rechtbank Midden-Nederland 1 november 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:5781

Een 29-jarige man uit Heerhugowaard heeft in de periode van 2012 tot 2014 een groot aantal mensen opgelicht via Marktplaats.nl. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan verduistering en aan oplichting van een bekende. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur.

Berekend te werk

De man plaatste advertenties met goederen, waaronder gereedschap, op Marktplaats.nl. Hij deed zich voor als een betrouwbare verkoper en maakte gebruik van een groot aantal namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Via e-mail sprak hij af dat hij de goederen zou opsturen na ontvangst van de betaling. De goederen werden vervolgens niet verzonden. Hij heeft 20 mensen opgelicht voor in totaal €3.687,75. Uit het dossier blijkt dat een van de benadeelde partijen een overgemaakt bedrag van €75,- weer in zijn bezit heeft. De rest van de schade moet de verdachte terugbetalen via een schadevergoedingsmaatregel.

Verduistering en oplichting

In 2012 heeft de man zich schuldig gemaakt aan een verduistering van €477,- door een lening voor een vakantie niet terug te betalen. Daarnaast heeft hij de werkgever van een bekende opgelicht door zijn eigen rekeningnummer door te geven om €1.526,98 aan salaris van deze persoon daarop te laten storten. Ook deze bedragen moet de man terugbetalen.

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }