De Blockchain: uitdaging voor het recht

De meesten hebben waarschijnlijk over Bitcoin gehoord. Achter dit digitale geld zit een technologie genaamd de Blockchain. Maar geld is slechts één van de toepassingen. De Blockchain biedt mogelijkheden waar intermediairs als de notaris, het kadaster, certificatie-instanties en accountants zenuwachtig van worden. 

Blockchain faciliteert diverse ontwikkelingen. Allereerst valt daarmee de functie van ‘vertrouwde derde partij’ volledig geautomatiseerd en vrij beschikbaar via internet aan te bieden. Dat zou betekenen dat partijen voor bepaalde (rechts)handelingen niet langer afhankelijk zijn van specifiek benoemde instanties of personen. Hun functie wordt bij Blockchain door de technologie overgenomen. Ook maakt Blockchain het mogelijk om voorwaarden voor het inwerkingtreden van afspraken in te bouwen (programmeren) in de digitale regels. Als de voorwaarde in vervulling gaat, treden de gevolgen automatisch in. Met behulp van deze zgn. smart contracts kunnen bijvoorbeeld automatisch betalingen beschikbaar komen die nu nog in depot worden gegeven.

Lees verder:


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF