Christiaan Baardman: Cybercrime wordt nog steeds onderschat

'Nederlander laks in veiligheid online', ‘Kennis Nederlander cybercrime schiet te kort’, ‘Helft Nederlanders weet niet wat ransomware is’: zomaar 3 recente krantenkoppen. Deze week startte de rijksoverheid een campagne om mensen bewust te maken van de gevaren van online misdaad. ‘Cybercrime wordt nog steeds onderschat’, vindt ook senior-raadsheer (rechter in hoger beroep) Christiaan Baardman, gespecialiseerd in cybercrime.

‘En mensen beseffen vaak niet dat ze zelf ook de fout in kunnen gaan. Het is tegenwoordig heel normaal om maar alles met iedereen te delen. Een pikante foto van je ex? Die app’en sommige jongeren gewoon naar hun vrienden. Ze beseffen niet dat dit soms tot strafvervolging kan leiden. Helemaal als je ex minderjarig is. Pesten, ook zo’n onderwerp. Het is zo makkelijk om iemand online lastig te vallen. Het is goed als je je bewust bent van de gevolgen van je online gedrag, voor jezelf én voor anderen.’

Christiaan is naast raadsheer ook coördinator van het Kenniscentrum Cybercrime van de Rechtspraak, waar al sinds 2009 kennis over cybercrime wordt verzameld, beheerd en voor rechters en ander Rechtspraakmedewerkers toegankelijk gemaakt. Klik hier voor meer informatie over het Kenniscentrum Cybercrime.

Bron: Kenniscentrum Cybercrime

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF