OM eist 3,5 jaar voor computervredebreuk, oplichting en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam 3,5 jaar (42 maanden) onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 28-jarige Poolse verdachte uit Delft voor computervredebreuk, oplichting en witwassen.

Malware

De verdachte wist door het versturen van malware bedrijven (en medewerkers daarvan) te bewegen om gegevens op hun computer aan hem ter beschikking te stellen. Zodra de verdachte zich toegang had verschaft tot de gegevens op de computer van zijn slachtoffers, paste hij die gegevens aan. Diverse banken werden door deze aanpassingen bewogen om transacties te verzenden naar bankrekeningen die onder controle van de verdachte stonden. Zo vonden er talrijke transacties naar begunstigden plaats, onder controle van deze man. Vervolgens heeft de verdachte die transacties vanaf bankrekeningen van derden opgenomen of aangewend. Kortom, geld witgewassen.

Onderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart op basis van een aangifte van oplichting, computervredebreuk en witwassen op 29 januari 2015 door een bank. Uit analyses, tapgesprekken, observaties en nog een aantal aangiften, is de rol van verdachte voor het OM snel inzichtelijk geworden. Bovendien is gebleken dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd, door het vervalsen van digitale overschrijvingsformulieren.

Geïnfecteerde computers

Na de aanhouding van de verdachte op 3 maart 2015 in Delft is nog meer bewijs aangetroffen. Bij het binnentreden van zijn woning bleek een aanwezige computer aan te staan. Daarop was te zien dat verdachte twee Remote Access Tools (RATs) had openstaan. De ene stond in verbinding met 77 geïnfecteerde computers. De andere RAT was verbonden met 23 geïnfecteerde computers. Uit nadere analyse van de computer kwamen mappen naar voren. Daarin stonden wachtwoorden die afkomstig zijn van de computers van slachtoffers.

Uitspraak

De rechtbank doet op 26 november uitspraak in de zaak. De inhoudelijke behandeling van een andere zaak, tegen een van oorsprong Iranese 30-jarige verdachte uit Delft, is vanmorgen uitgesteld vanwege ziekte van zijn raadsman. De behandeling van die zaak wordt opnieuw ingepland.

Bron: OM

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF #overview { background: linear-gradient(to top left, #ebebeb 50%, #fff 50%); }