Hagenaar die datalek in CBG-database ontdekte ontloopt straf

Een 45-jarige Hagenaar die zich in 2015 toegang verschafte tot een database van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) en daar via een script 80.000 records met allerlei persoonsgegevens kopieerde hoeft geen werkstraf uit te voeren, zo heeft de rechtbank Den Haag bepaald.

De man ontdekte in het robots.txt bestand van de CBG-website de regel "disallow: / pictura.php # toegang tot de vriendendatabase". Websites kunnen via het robots.txt-bestand aan zoekmachines laten weten welke onderdelen niet moeten worden geïndexeerd. Via het pictura-script was het mogelijk om individuele records uit de CBG-database op te vragen. Hiervoor moest het ID van een record worden opgegeven.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF