Gevangenisstraf voor medeplegen van oplichting door phishing mails te sturen

Rechtbank Amsterdam 21 juni 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:4342

Verdachte heeft zich, samen met zijn mededader, schuldig gemaakt aan phishing. In het kader van deze vorm van internetfraude heeft hij meerdere mensen opgelicht door hen e-mails te versturen die ogenschijnlijk van hun bank of creditcardmaatschappij afkomstig waren. De slachtoffers werden hierdoor bewogen om hun bankgegevens te verstrekken en hun bankpas op te sturen. Hiermee stelden zij onbewust verdachte in staat om (soms grote) geldbedragen van hun rekening te pinnen.

Daarnaast heeft verdachte vijf diefstallen gepleegd door met bankpassen van een ander geld op te nemen. De slachtoffers van deze diefstallen hadden eveneens hun gegevens en hun bankpas verstrekt naar aanleiding van een phishing e-mail.

Verdachte en medeverdachte hebben bij de uitvoering van de meeste oplichtingen en diefstallen intensief samengewerkt. Om de pincode en bankpas van het slachtoffer te verkrijgen, was een nauwkeurige afstemming tussen verdachten noodzakelijk. Medeverdachte zorgde ervoor dat de slachtoffers hun pincode prijsgaven, hun pas opstuurden en dat de opnamelimiet werd verhoogd. Verdachte kreeg de pinpas in zijn bezit en nam daarmee geld op of kocht daarmee dure goederen in winkels. Verdachten waren, zo blijkt uit onder meer de Telegram-berichten, erop uit om hun winst te maximaliseren. Zij hebben geen oog gehad voor de problemen en onzekerheid die zij hebben veroorzaakt bij de betrokken rekeninghouders. Ook ter zitting heeft verdachte niet laten blijken spijt te hebben van ellende die hij bij de slachtoffers heeft veroorzaakt.

Verder heeft verdachte van de opbrengsten van deze oplichtingen en diefstallen onder meer kostbare horloges en tassen gekocht. Hij heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan witwassen. Witwassen is een ernstig feit dat bijdraagt aan de instandhouding van criminaliteit. Het leidt er immers toe dat uit misdrijf verkregen geld een schijnbaar legale herkomst krijgt, waarna de pleger van het misdrijf vrijelijk over dat geld kan beschikken.
 

Bewezenverklaring

  • Zaak A, feit 1, 2, 10 en 11 en zaak B, feit 1: diefstal, waarbij de schuldige het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van valse sleutels, meermalen gepleegd;
  • Zaak A, feit 4, 6 en 8: medeplegen van diefstal, waarbij de schuldige het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van valse sleutels, meermalen gepleegd;
  • Zaak A,feit 3, 5 en 7: medeplegen van oplichting, meermalen gepleegd;
  • Zaak A, feit 9: van het plegen van witwassen een gewoonte maken.
     

Strafoplegging

  • Gevangenisstraf van 18 maanden.

 

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF