Theorieën misdaadpleging zijn aan modernisering toe

Cybercriminaliteit is zo fundamenteel anders dan de traditionele misdaad, dat gangbare criminologische theorieën herschreven moeten worden. Techniek is tegenwoordig meer dan een instrument, vindt RUG-promovenda Wytske van der Wagen.

Cybercriminaliteit wordt momenteel veelal gezien als traditionele misdaad, zoals fraude of diefstal, die gepleegd wordt met moderne techniek. Maar daarmee wordt de invloed van technologie onderschat, vindt de in Metslawier opgegroeide Wytske van der Wagen. Ze schreef een proefschrift over cybercriminologie. ,,Cybercrime is geen oude wijn in nieuwe zakken. De verschillen zijn groot.”

Die verschillen zijn vooral het gevolg van de groeiende rol van technologie en de steeds hechtere verweving van mens en techniek. Een voorbeeld van criminaliteit waarbij de rol van de technologie groeit en die van de mens krimpt, is een zogeheten botnet. Daarbij worden computers via malafide software met elkaar verbonden tot een leger van machines, dat bijvoorbeeld ingezet wordt om systemen plat te leggen. Een voorbeeld daarvan was de DDoS-aanval op de servers van de Belastingdienst. Daarbij werd door een netwerk van computers zo veel data op de servers gestuurd dat die niet meer werkten.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF