Eis: 12 maanden cel tegen verdachten van verspreiding ransomware, afpersing en computervredebreuk

Het Openbaar Ministerie heeft op 12 juli in de rechtbankRotterdam 12 maanden gevangenisstraf (waarvan 9 maanden voorwaardelijk) en een werkstraf van 240 uur geëist tegen een 23-jarige en een 25-jarige man uit Amersfoort. Dat gebeurde in een onderzoek naar afpersing, computervredebreuk en het ontoegankelijk maken en toevoegen van gegevens aan geautomatiseerde werken.

Het OM vindt bovendien dat het duo hoofdelijk aansprakelijk moet worden gesteld voor geleden schade en eiste schadevergoedingsmaatregelen van in totaal ruim 7.300 euro, voor zes benadeelde partijen.

Gedwongen tot betaling in bitcoins

Volgens het Landelijk Parket van het OM hebben beide verdachten met het verspreiden van ransomware (CoinVault en Bitcryptor) hun slachtoffers gedwongen, of geprobeerd te dwingen, tot betaling in bitcoins. Dat deed het tweetal door te dreigen dat bestanden op de computer van de slachtoffers ontoegankelijk en onbruikbaar zouden worden gemaakt. De computers van de slachtoffers werden ‘gelocked’. Er verscheen een pop-up op het beeldscherm van slachtoffers met de mededeling dat zij, uitsluitend na betaling in bitcoins, weer toegang zouden verkrijgen tot hun bestanden.

Uit analyse volgt dat tussen 13 november 2014 en 26 september 2015 in totaal 1259 computersystemen succesvol zijn geïnfecteerd en de bestanden op deze computers versleuteld door CoinVault of Bitcryptor. Het gaat om wereldwijd 1259 personen die volgens het OM in ernstige mate benadeeld zijn door het duo. Van deze 1259 hebben 93 mensen daadwerkelijk betaald. In totaal hebben van de 1259 personen van wie de computer ‘gelocked’ is 14 personen aangifte gedaan van afpersing of een poging daartoe.

Grootschalig en professioneel

Het OM kwalificeert het handelen van de jonge Amersfoorters als ‘grootschalig en professioneel’. In de visie van het OM hebben de verdachten er alles aan gedaan om zichzelf af te schermen en was de campagne gericht op het maken van zo veel als mogelijk slachtoffers.

Uit financieel onderzoek is gebleken dat de twee eenieder een kleine tienduizend euro aan inkomsten uit bitcoins moeten hebben ontvangen.

Het OM rekent het, het tweetal bijzonder aan dat moedwillig slachtoffers zijn gemaakt. Er werd voet bij stuk gehouden, ondanks diverse noodkreten om hulp. Die kregen de twee Amersfoorters onder ogen, vanwege de ingestelde supportfunctie voor hun slachtoffers. Het OM in het requisitoir: “Op kreten om hulp, werd geantwoord dat er eerst betaald moest worden met bitcoins. Alle aangevers konden daadwerkelijk niet meer bij hun bestanden. De impact van de gepleegde strafbare feiten op de slachtoffers is enorm. Ze geven aan dat ze zich gedwongen voelden om te betalen, omdat er bestanden op de computers stonden die –zakelijk of privé- van grote waarde en onmisbaar waren.”

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 26 juli 2018.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF