Inzet cybercommando's in strijd tegen cybercrime


Het Nederlandse leger heeft er een compleet nieuwe eenheid bij. Zo'n 80 cybersoldaten zijn de afgelopen 2 jaar klaargestoomd en kunnen nu op missie. Daar strijden ze niet met kogels en bommen, maar proberen ze de vijand al hackend te verslaan.

De cybercommando's moeten zien te achterhalen met welke computers wordt gewerkt, met welke software, hoe ze ongezien systemen binnen kunnen dringen, welk virus ze daarvoor moeten gebruiken en welke commando's ze moeten geven. 

Maar zomaar virussen de wereld in sturen is ook weer niet de bedoeling. Dat kan niet alleen het doel, maar een half land ontregelen. En aanvallen van cybersoldaten in een gewapend conflict vallen - net als het lossen van een schot - onder het oorlogsrecht, weet hoogleraar Cyber Operaties en Militair Recht Paul Ducheine.

Lees verder:Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF