Opsporingsdienst mag 'achterdeurtje' tijdelijk laten openstaan

De politie en inlichtingendiensten mogen tijdens een onderzoek tijdelijk een lek in hard- en software laten openstaan. Dat schrijven minister Plasterk en staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer. 

Zo'n lek ontstaat door fouten, bijvoorbeeld in software als Windows 10. Hackers kunnen programma's schrijven om via zo'n lek het systeem te kraken. Als dat is gelukt, is er sprake van een achterdeurtje: een manier om binnen te komen. De opsporingsdiensten willen daar graag gebruik van maken omdat ze zo naar eigen zeggen beter kunnen zien wat terroristen of criminelen doen.

Dat brengt ook een risico met zich mee. Als ze zo'n lek ontdekken en het niet aan de fabrikant melden, betekent dit dat ook internetcriminelen er misbruik van kunnen maken.

Bij de politie gaat het volgens Dijkhoff alleen om uitzonderlijke gevallen. Het Openbaar Ministerie kan dan besluiten de melding van 'de kwetsbaarheid' uit te stellen, schrijft de staatssecretaris.


Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF