Aanhoudingen voor onlinehandel merkvervalste artikelen

De FIOD heeft in samenwerking met de Politie en de Douane de afgelopen 2 weken meerdere doorzoekingen gedaan in woningen en opslagplaatsen in Nederland. Het gaat om verschillende onderzoeken naar de onlinehandel in merkvervalste artikelen. Er zijn in totaal 12 verdachten aangehouden. Alle onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

In de onderzoeken lag de nadruk op onlineverkoop via social media zoals Facebook en Instagram en onlinehandelsplatforms zoals Alibaba/Aliexpres. Dit is een relatief nieuw fenomeen in de handel in merkvervalste artikelen. De verkoper hoeft nauwelijks voorraad aan te houden en de koper krijgt zijn bestelling direct vanuit het buitenland per post geleverd.

Doorzoekingen

De doorzoekingen vonden plaats door heel Nederland. Hierbij zijn bijna 3.500 stuks kleding, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen. Er werd kleding gevonden van merken zoals Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo, Parajumper, BALR en Canadian Goose. De verkoopwaarde wordt geschat op enkele tonnen. De omzet van de handelaren in de verschillende onderzoeken wordt geschat op vele honderdduizenden euro’s. De goederen worden vernietigd.

Verder is er beslag gelegd op ruim € 26.000 cash geld en bankrekeningen van verdachten. Bij de doorzoekingen zijn ook wapens zoals boksbeugels en stroomstootwapens aangetroffen.

Straffen en vervolgonderzoek

Alle verdachten zijn inmiddels heengezonden. 2 verdachten hebben door middel van een strafbeschikking al een taakstraf gekregen van 40 respectievelijk 160 uur. Hierbij werd ook een auto die van de opbrengsten was gekocht en werden de telefoons en de computer waarmee de handel werd gedreven, verbeurd verklaard.

De social media-accounts van alle verdachten worden offline gehaald. Dat betekent dat verdachten hun netwerk van soms wel meer dan 20.000 volgers kwijt zijn.

4 onderzoeken lopen nog. Meerdere doorzoekingen en aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Samenwerking met private partijen

In de onderzoeken hebben FIOD en Functioneel Parket nauw samengewerkt met andere (overheids)instanties en private partijen zoals merkenrechtbureaus en recherchebureaus. In een aantal gevallen was een aangifte door een van deze bureaus aanleiding om een onderzoek te starten.

De persoonsgegevens van de verdachten worden doorgegeven aan merkhouders, zodat zij mogelijk ook nog een civiele procedure kunnen starten tegen de verdachten. Daarnaast worden de persoonsgegevens, daar waar relevant, overgedragen aan andere instanties, zoals de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Knock&talk

Naast de strafrechtelijke onderzoeken heeft de FIOD de afgelopen 2 weken ook bij diverse (ouders van) jeugdige aanbieders aangeklopt om ze te informeren over de onlinehandeltjes van hun kind en de consequenties die dit kan hebben voor hun toekomst. Het betreft hier veelal schoolgaande jongeren die in deze handel een leuke bijverdienste zien. De ouders en de aanbieders staan niet stil bij de risico’s van de onlinehandeltjes. Deze handel is strafbaar met een maximum gevangenisstraf van 4 jaar. Ook loop je het risico dat je betrokken raakt bij zware criminaliteit, die schuilgaat achter grootschalige handel in merkvervalste artikelen en een vermelding op je justitiële documentatie, 'je strafblad'.

Bron: Rijksoverheid 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF