D66 wil verkoop onveilige internet of things-apparaten verbieden

D66 wil dat er officiële veiligheidsstandaarden komen voor apparaten die onderdeel uitmaken van het zogenoemde 'internet of things'. Gadgets die daar niet aan voldoen, moeten worden verboden.

De slimme apparaten, zoals thermostaten, camera's en deurbellen die een verbinding met het internet kunnen maken, worden door experts gezien als een potentiële bedreiging voor de internetveiligheid.

Vorige maand werden de zogenoemde DNS-servers van het Amerikaanse bedrijf Dyn nog platgelegd door een cyberaanval met een netwerk geïnfecteerde internet of things-apparaten. Deze servers spelen een cruciale rol in de werking van het internet, en door de aanval raakten veel websites tijdelijk onbereikbaar.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat er op Europees niveau regels worden opgesteld over de veiligheid van slimme apparaten, iets waar de Europese Commissie momenteel onderzoek naar uitvoert. Maar in een initiatiefnota, die volgende week bij de Tweede Kamer wordt ingediend, stelt hij voor om ondertussen al een Nederlands keurmerk op te richten dat consumenten kan informeren over het beveiligingsniveau van gadgets.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF